Yo! Hoo !!! (Unesco werelderfgoed)

We vertrekken richting Lake Louise in Banff N.P. , via de spectaculaire ‘Icefields Parkway’. Niet zonder reden een van de mooiste panoramische autoroutes ter wereld genoemd:  ‘A once in a lifetime roadtrip’.
We zien weer heel wat wilde dieren op en langs de weg, en na elke bocht doemen bergen met besneeuwde toppen op, grote ijsmuren en rijen spitse cedars. We rijden letterlijk tussen de talrijke gletsjers, met dominant bovenaan de Columbia Icefield. Deze heeft maar liefst een ijslaag van 325 km².
We zetten voet aan ijs op de Athabascagletsjer.  De klimaatsverandering is hier overduidelijk merkbaar. Het smeltende water dondert  zich  in de Athabasca Falls met veel geweld door een korte kloof.  Een kijkje nemen is niet voor mensen met hoogtevrees
Aan de voet van de Crowfoot Glacier wandelen we door de sneeuw langs het Bow-meer. We hebben in juni nog nooit een sneeuwwandeling gemaakt. Onder het motto ‘liever sneeuw dan regen’ sturen we ook deze keer onze mooiste zomergroet naar jullie… (wie een sneeuwman maakt voor een ander moet veel ballen rollen…).
Het turquoise blauwe bergmeer Lake Louise is het ‘juweel van de Rockies’ en bevindt zich aan de voet van de Victoria gletsjer, een berg die subliem wordt weerspiegeld in het helder water van het meer. Dus, ik om 04.15u uit de veren om dit te fotograferen bij zonsopgang…  Bijna te perfect om echt te zijn. Ook vanuit vogelperspectief is deze blauwe bowl een iconisch panorama.
In het dal van de tien pieken ligt Moraine Lake. Helemaal anders, en voor ons eigenlijk nog mooier door de drijvende ijsblokken. De kleur van het meer wijzigt volgens het seizoen. Om hier een wandeltocht te mogen doen moet je minstens met 4 zijn omwille van de beren. (Het is het bessenseizoen  en beren zijn er dol op). Wie komt er met ons twee mee?
Het transcontinentaal treinverkeer over de historische Kicking Horse Pass is door de ‘spiral tunnels’  een technisch hoogstandje. Door een dubbele spiraal te maken door de rotsen wordt de initiëel te steile helling (4.5%) overwonnen.
Een volgende topper is Emerald Lake in Yoho N.P.  We doen er een pittige dagtocht (en een modder -valpartij)  en zuigen de mooie beelden op onze harde schijf.
Dan richting Canmore voor onze webcam afspraak!  Benieuwd of het lukt om via de zelf te besturen live webcam ‘real time’ groetjes over te maken aan het thuisfront.   Voorbijgangers denken dat we manifesteren voor of tegen iets, maar het is gewoon een knotsgek en leuk experiment.
In het toeristische maar gezellige Banff krijgen we via een rit met de kabelbaan naar de Sulphur Mountain een mooi overzicht van de hele (bewolkte) regio. Alles staat hier in het teken van de wintersporten.

We laten Jasper, Banff en Yoho National Park achter ons en vertrekken vandaag ondanks al  het water dat we al gezien hebben, naar WATERton N.P.  &  Glacier N.P. (USA).

Merkwaardigheid :

Wie kan ons vertellen van wie deze vers gedraaide hoop keutels kunnen zijn?  Het juiste antwoord staat in de volgende post. Stay tuned.

« van 2 »

14 comments