Wereldfietsers Wendy Pols en Marten Zeckendorf – Nederland.

We waren onderweg door China, toen we in het modderige Langmusi dit avontuurlijke leuke stel tegen het lijf liepen in het Black Tent Café. Ze zijn met de fiets op reis door de wereld, en wij waren zeer nieuwsgierig naar hun belevenissen. Het werd een inspirerende avond. Wij zijn erg blij met hun bijdrage aan ons 6vitesse project, waardoor Wendy en Marten hopen dat ze andere mensen inspireren om eens iets anders te doen dan het alledaagse, gewoon omdat het leven te leuk is om niet uit te proberen.
In het dagelijkse leven is Wendy overkoepelend Catering manager bij Albron Campus, en Marten, is schrijver van het boek ‘de aarde is vals plat’.

HOE KOMEN JULLIE ERBIJ OM ZO’N GROOT FIETSPROJECT TE DOEN?
Onze passie voor fietsen heeft ons bij elkaar gebracht . In 2005 ontmoetten wij elkaar omdat wij beiden op zoek waren naar een reispartner voor een fietstocht door Zuid Amerika. Die ontmoeting beviel zo goed dat er vele ontmoetingen volgden toen bleek dat wij niet alleen de liefde voor het fietsen deelden… En wat is er mooier dan met je geliefde een droomreis te maken? Ons eerste woning samen was onze tent…Zo fietsten we, toen nog ongetrouwd, van 2006-2007 een jaar lang door Zuid Amerika. Daar vroeg Marten mij ten huwelijk. En volgen er nog vele fietsreizen. Nu zijn we een jaar onderweg van Nederland naar Azie.

WAT BETEKENT ‘VRIJHEID’ VOOR JE?
Vrijheid is er voor mij vanzelfsprekend. Ik ben opgegroeid in een vrij land waar geen oorlog heerst, geen dictatuur is en geen onderdrukking van man of vrouw. Ik mocht zelf kiezen welke opleiding ik wilde volgen en met degene waar ik van hou mocht ik trouwen. Deze vrijheid maakt mij sterk om mijn ideeën uit te voeren. Wel ben ik mij door het reizen bewust geworden dat wij geluk hebben dat onze wieg in Nederland heeft gestaan.

WAT BETEKENT VRIENDSCHAP VOOR JE?
Vriendschap betekent voor mij dat ik mij veilig, vertrouwd en met respect behandeld voel bij iemand. Dat kan bij eigen familie zijn of bij een paar echte vrienden die ik heb. Vriendschap is heel belangrijk voor mij, ik zou echt niet zonder kunnen. Het gevoel van vriendschap zit heel diep en iemand tegen komen waar je zoveel van houdt, waarmee je op een zelfde golflengte zit, geen schaamte en geen angst voelt, dat is voor mij vriendschap.
Het bijzondere van vriendschap voor mij is dat ik vriendinnen sinds mijn 6e jaar heb maar ook zomaar iemand kan ontmoeten met wie ik dit zelfde gevoel heb. Het is liefdevol, bekend en het lijkt heel diep te zitten.

WAT BETEKENT SUCCESS VOOR JOU?
Succes betekent voor mij denk ik niet zo veel want ik kan maar niet bedenken wat het voor mij betekent. De weg naar een doel dat ik voor ogen heb vind ik interessanter. En dat doel zou ik het succes kunnen noemen. Succes wens je ook aan iemand als hij of zij iets gaat ondernemen.

WIE BEWONDER JE HET MEEST IN DE WERELD?
Ik bewonder een vrouw uit Den Haag, zij heet Jolanda van de Berg en heeft 15 jaar geleden haar spulletjes gepakt en is naar Cusco, Peru verhuisd om er straatkinderen te helpen een beter leven te geven. Het begon met een paar straat schoffies en door haar kracht, inzet, volhardendheid en ideaal is het gelukt om vandaag de dag 600 kinderen, uit de allerarmste gezinnen, een dagopvang te geven. In de “kinderrestaurants” krijgen ze een warme maaltijd, onderwijs, medische hulp, een warme douche, liefde, warmte en respect. Uit donaties en zakelijke winst van hotels die ze runt in Cusco betaalt zij de kosten. En de organisatie groeit nog steeds in het aantal kinderen en in ideeen om deze kinderen te helpen. www.ninoshotel.com

WAT GEEFT JE ENERGIE?
Energie krijg ik door te bewegen en goed te zorgen voor mijzelf. Energie krijg ik ook van het plannen van een reis, of dit nu een lange (1 jaar) of korte (een dag tot een maand) tocht is. Een weekendje weg met vriendinnen of naar een concert gaan. Of een heerlijk etentje met mijn man.

WELKE DROOM ZOU JE WILLEN DAT WERKELIJKHEID WORDT?
Dromen heb ik vaak, voer ze uit en dan komen er vanzelf weer nieuwe dromen.

IN WAT BEN JE EEN NATUURTALENT?
Mijn talent van nature ligt vooral in contacten leggen met mensen en luisteren naar mensen. Ik heb ook ontdekt dat ik goed kan onderhandelen. Ik ben ook erg standvastig, als ik iets wil bereiken lukt het mij ook.

WIE RESPECTEER JE HET MEEST?
Ik heb het meeste respect voor mensen die andere mensen helpen zich te ontwikkelen en daardoor bewustere mensen worden.

WAT HEB JE NODIG OM ALS PERSON TE KUNNEN GROEIEN?
Wat ik nodig heb om te groeien is tegenslag, inzicht en inspiratie. Op momenten dat het leven saai, suf of somber is en ik er uit wil breken dan ga ik op de bank liggen en vraag mijzelf af wat ik nodig heb om uit dit gevoel te breken. En borrelt er vanzelf iets op, een inzicht. Ik denk dat de antwoorden al in jezelf liggen alleen moet je wel de vraag stellen… En met het inzicht ga ik aan de slag. En het bijzondere is dat ik dan altijd weer iemand tegen kom die mij kan helpen, die mij inspireert waardoor ik een stukje wijzer en sterker word.

“WHAT DOESN’T KILL YOU MAKES YOU STRONGER” ZEGGEN ZE. HEB JE DAT AL MEEGEMAAKT?
“Wie zichzelf spaart zal nooit rente ontvangen.” zei ooit eens een Nederlandse crimineel. En daar ben ik het helemaal mee eens. Angst maakt mensen passief om iets te doen wat ze wel graag zouden willen doen. Die angst heb ik niet als het gaat om reizen. Toen ik twaalf was (1977) maakte ik mijn “eerste fietsreis”, in een onbekend deel van Nederland. Ik fietste van ons vakantieadres naar dat van een vriendinnetje, dat lag ongeveer 25 km verder. Haar familie vond het enorm knap van mij dat ik dit durfde…Ik dacht er niet eens over na, ik ging gewoon. Natuurlijk vond mijn moeder het ook goed, zij heeft ons altijd aangemoedigd te doen wat wij graag wilden.
Op mijn 32e maakte ik mijn eerste grote fietstocht: 1997: van Nederland naar Uzbekistan in Centraal Azie. Een tocht met een vriendin die leidde door Europa, Turkije, Iran, Turkmenistan en eindigde in Uzbekistan. Geen alledaagse tocht voor die tijd en zeker niet van twee vrouwen door Islamitische landen. Deze keer was mijn moeder niet enthousiast over mijn plannen. Ze was bang dat wij mishandeld of zelfs verkracht achter zouden worden gelaten. Die angst heb ik nooit gehad, mijn wil om dit te doen was zo groot en mijn overtuiging zo sterk dat ik nooit angst gevoeld heb. Siska en ik hadden wel een stel regel: als één van ons twee zich niet veilig voelt, gaan we verder. En het leren luisteren naar mijn intuitie is wat ik geleerd heb in die reis.

HEB JE OOIT EEN STAP ACHTERUIT MOETEN ZETTEN OM BETER VOORUIT TE KOMEN?
Nee

WAT ZOU JE WILLEN VERANDEREN IN DE WERELD?
Ik zou graag willen zien dat de mensen op deze wereldbol minder bang zijn. We worden bang gemaakt en die angst wordt gevoed door reclame, nieuws en overheid. Mensen zouden meer op hun gezond verstand moeten vertrouwen. Dat er landen zijn waarin de inwoners geweren en pistolen mogen hebben om zichzelf te verdedigen. Dat zou toch verboden moeten worden. Dat mensen een verzekering nemen om hun eigen begrafenis te betalen. Want het kan wel eens gebeuren dat u morgen overlijdt, en dat soort onzin. Mijn leidinggevende vond het onverstandig dat ik op reis ging want ik kon wel eens een ongeluk krijgen…Ja, inderdaad dat is het grootste risico maar hij rijdt 30.000 km per jaar over de drukste wegen van Nederland, dan kan je ook een ongeluk krijgen dus: “Hallo wereld, wakker worden, leef!”

WAT IS HET MEEST WAARDEVOLLE IN JE LEVEN?
Het meest waardevol voor mij is het kale plekje op het achterhoofd van mijn man. Ik ben niet iemand die erg waarde hecht aan materiaal maar als ik mijn fotoboeken zou moeten missen die ik in mijn leven verzameld heb zou ik wel erg verdrietig zijn.

IS ER IETS WAT JE ALTIJD AL HEBT WILLEN DOEN, MAAR NOOIT GEDURFD HEBT?
Nee hoor.

Bedankt Wendy voor je waardevolle input!
‘let’s keep the chain alive’