The many flavours of Sri Lanka

Om ergens te komen moet je besluiten niet te blijven waar je nu bent. We gaan op zoek naar een nieuw en boeiend avontuur.  Aybowan!

Onze bestemming is omgeven met zeewater. Er zijn bergen, vlakten, zeekusten, bossen, regenwouden, en watervallen. Het land herbergt maar liefst 7 UNESCO werelderfgoederen en het heeft een lange geschiedenis van meer dan duizend jaar. Toerisme is nog niet super aanwezig, en ook vanwege de burgeroorlog nog niet zo lang geleden, verwelkomen ze nieuwe toeristen met open armen: Sri Lanka, of de parel aan de ketting van India, we zijn er klaar voor.

We kiezen ervoor om vooral het binnenland te verkennen omdat we na deze reis exotische stranden geboekt hebben.
We merken al snel dat het levendige Sri Lanka met zijn vriendelijke gastvrije bevolking, van een grote etnische verscheidenheid en geloofsovertuiging is.
We willen geen tijd verliezen in Colombo en rijden direct richting Habarana, de culturele driehoek, waar we een safari doen in het Minneriya Nationaal park. Hier vind je de grootste concentratie van wilde Aziatische olifanten ter wereld. We slapen dicht bij de natuur, in een open boomhut in de jungle.
Samen met een gids doen we een mountainbiketocht doorheen Habarana en Pidurangala. We beleven het authentieke plattelandsleven en hebben interactie met de lokale bevolking.
We voelen ons kortbij en tussen de Sri Lankanen. We bezoeken een schooltje, helpen bakstenen maken met modder en olifantenpoep, leren Djembe en dansen, en maken bij een andere familie koud geperste Mee Seed olie die geschikt is voor behandeling van o.a.reuma.
We houden halt op een verjaardagsfeestje, krijgen een initiatieles met de Tuktuk, en koken onder het toeziend oog van de chef, onze eigen curry stoofpotjes. De vlammen van het vuur likken de pruttelende kleipotten vol kleurige geurige gerechten. Pittig en pikant.

In Sigiriya ligt Sri Lanka’s ‘palace in the clouds’. De enorme natuurlijke rotsformatie steekt uit het vlakke landschap en torent uit boven bossen en graslanden vol olifanten.
Wij beklimmen hier de pittige Pidurangala Rock, omdat deze een beter uitzicht biedt op het UNESCO werelderfgoed, de Leeuwenrots.

Het is een ongerepte wildernis. We genieten van de koloniale charme, de schoonheid van het landschap met rijstvelden en theeplantages, het groene goud van het vroegere Ceylon.
In de kruidentuinen van Matale leren we ‘het naadje van de kous’ over kruiden en hoe de vele specerijen in de natuur groeien.
Een groot contrast met het drukke Kandy (UNESCO werelderfgoed site). Het gonst er van bedrijvigheid, in een georganiseerde chaos. Roekeloze tuktuks en scooters, koeien op de weg en een gebrek aan verkeersregels maken de autorit extra spannend.
De stad is een belangrijk bedevaartsoord voor Boeddhisten vanwege de beroemde Tempel van de Tand (Dalada Maligawa tempel), en ook de Royal Botanical Gardens zijn een bezoekje meer dan waard.
Maar dan wordt het hoog tijd voor een ZEN-tour door de theeplantages in, jawel, een ‘Vintage Land Rover’ en zetten we het schilderachtige uitzicht op de Hanthana bergketen op ons netvlies. We twitteren met de vogels, speuren naar een gevlekt sambarhert en verbeelden ons het ongrijpbare luipaard. Bijna elke beschikbare heuvel is begroeid met theestruiken die zo netjes zijn gesnoeid dat het van een afstand lijkt alsof de heuvels bedekt zijn met een dikpolig tapijt.

Het kleinschalige ongerepte Kitulgala is het watersportmekka van Sri Lanka! Het ligt aan de Kelani rivier en midden in het tropisch regenwoud.  Vandaag gaan wij voor de adrenaline: Wild water raften en canyoning. Zelfs de zon is in de wolken. Het blijft toch kicken! Springen in het diepe langs een hellende waterval. De sensatie van vrijheid.

Voldaan en tevreden sluiten we dit hoofdstuk af. We hebben lang niet alles gedaan, maar de oneindige vriendelijkheid van dit land en zijn vrolijke mensen zullen ons lang bijblijven!

“You can’t control the past, but you can control where you go next”

See you in the Maledives!

« van 2 »