Jasper N.P. in de wolken – La vie en rose

Bij het aanmeren in Prince Rupert overnachten we in een merkwaardige B&B. Het oudste huisje van de haven. Alsof je met de teletijdmachine terug gekatapulteerd wordt naar 1908. Was wel even slikken omwille van een gedeeld sanitair met de medebewoners, maar verder alle charmes van toen. Zelfs het kapsalon is uit die tijd. Alles ademt mystiek. Ma tante Fifi (Colleen) runt niet enkel de B&B en het kapsalon, ze kruipt ook als showbeest in de huid van Edith Piaf. La vie en rose…We worden gewekt met een lekker ontbijt en een heel repertoire, inclusief micro en soundboxen… Colleen is een inspirerend persoon waarover je later meer kan lezen in het 6vitesse-on-tour interview.

Via de trans-canadese Yellowhead highway vervolgen we onze trip.  Een lintmeter van golvende betonwegen, aan de zijkanten groen afgeboord door een erehaag van dennebomen, tegen het witte kader van besneeuwde bergtoppen. Mooi. Het is 2 dagen kilometers vreten, en bij toeval overnachten we in leuke woudcottages in Mc Bride en Smithers, waar we aan het knisperend haardvuur onze reisblog bijwerken.

De weg naar Jasper National Park is volledig afgesloten door wateroverlast. Geduldig wachten dus… De rivier is gezwollen en staat op verdrinken. De hele regio kampt met overstromingsgevaar.
Ondertussen is Erwin er ook in geslaagd om goeie relaties aan te knopen met de Canadese politie.
We picnicken bij Mount Robson (3954m), het hoogste punt in de Canadese Rockies.Het park leeft in de schaduw van de bekendere nationale parken als Jasper en Banff, maar het is hier verrassend mooi.
Jasper N.P. is het grootste en meest noordelijke van de vier nationale parken in de Rocky Mountains.  Het heeft een oppervlakte van 10.878 km2 met bergen, valleien, gletsjermeren en het Columbia Icefield, een 400 jaar oude ijszee met een dikte van ca. 400 meter.
Het regent nog steeds, maar tussen de opklaringen door genieten we van wondermooie plekken zoals Pyramid Lake, Patricia Lake en het Medecine Lake. Dit meer wordt een geologisch wonder genoemd, omdat het alleen ’s zomers bestaat. Van de herfst tot de late lente is dit meer leeg, omdat het water dan is weg gelopen in het ondergrondse grottenstelsel. Pas wanneer het smeltwater weer begint te stromen, komt dit meer terug tot leven.
We nemen de boot op Maligne lake naar Spirit Island, het meest gefotografeerde eiland van Canada. Idyllisch, zo zou het moeten zijn, maar zo hebben wij het gezien… Moet er nog zand zijn? Het is om azijn te pissen!  Bij valavond zien we onderweg heel wat wild dat het dal met de vele toeristen moet delen.  Koningsarenden, een handvol Elanden, 2 grizzly’s in de verte, en een Coyote. Er zit dus toch nog iets verstopt achter die wolken… Mijn dag kan niet meer stuk als we plots aan de rand van de weg nog 2 zwarte beren zien die onverstoord bessen eten. Waarom fascineren die beesten mij eigenlijk zo? Wellicht omdat ze de vlees geworden versie van mijn knuffel ‘Bruintje’ zijn?

We pakken terug in en vertrekken vandaag richting Lake Louise, Banff en Yoho National Park. Tot later, en vergeet niet: op 13 juni doen we een knotsgek experiment:  We zijn dan om 21u Belgische tijd in levende lijve en in realtime te zien via een zelf te besturen webcam op: www.rockies.com/canmorewebcam/banff-canmore-downtown-live-cam/
Afspraak op het bankje in Canmore ?

Merkwaardigheid:
Nog nooit gezien:  onderweg ontmoeten we een motorrijder die op reis is met zijn 2 honden in de sitecar. Origineel zijn ze wel, die Canadezen.

A propos: Niemand heeft het juiste antwoord gevonden over het waarom van de ijzeren stangen aan de zijkant van de fietsen. Kijk hier voor de originele oplossing. Bedankt om mee te doen. Volgende keer beter hé J

 

 

« van 2 »

11 comments