Valentijn op Great Barrier Reef

Het kleine surfersdorpje Airlie Beach is de toegangspoort naar de Whitsunday Eilanden. Van hier gaan we een 3-daagse bootcruise maken met een prachtige gerestaureerde zeilboot, de ‘Ise Pearl’ (cfr. facebook-profiel Ise Pearl).  Dit is ook de woonboot van de bemanning Sparrow en Machi. Een heerlijk koppel. Bijna te vergelijken met John Lennon & Yoko Ono. De hartelijkheid, de warmte, de leergierigheid, de nieuwsgierigheid en de vanzelfsprekendheid waarmee ze je in hun boothuis binnenlaten is hun patent.
We beleven een authentieke zeilervaring. Puur en zonder franjes. Leven op een boot, zoals het is, puur sang, en met heel veel plezier. Zeilen is nieuw voor ons, maar na enkele uren kunnen we alle vorige indrukken even laten bezinken. Niets moeten doen, niets moeten bezoeken, niets moeten zien… gewoon zijn zonder het gevoel te hebben dat je een unieke kans mist.
Nieuwsgierige reuze schilpadden steken met de regelmaat van een klok hun hoofd even boven water, en liften een stuk mee met ons schip. De avond valt.
Het is volle maan! De schaduwen rondom ons zijn extra lang. De boot baadt in helder licht. Slapen op het dek, onder de sterrenhemel, terwijl het water rebels tegen de boot klotst… WOW… Starry starry night…

Overdag geven we ons graag over aan het snorkelen om de adembenemende onderwaterwereld te bewonderen. Prachtig gekleurde vissen, en 250 soorten koraal, maar helaas zien we ook al veel dood koraal (heeft alle kleur verloren en is gewoon beige), te wijten aan cyclonen en broeikasteffect.

De Whitsundays vormen een Archipel van 74 tropische eilanden, de parels van de koraalzee. Ze maken deel uit van de Great Barrier Reef. Schitterende koraalriffen, blauwe zee en regenwouden wisselen elkaar af. Ook deze plek staat op de werelderfgoedlijst.
Het bounty eiland, Whitehaven Beach, is het bekendste eiland.  We springen een gat in de lucht bij al dat moois. Het zand is zo fijn als bloem. Blijkbaar kan je er je tanden mee ‘witten’ en juwelen oppoetsen… We wandelen voorbij een kolonie manta-roggen, en ook de ongevaarlijke reefhaaien zien we vanop een afstandje.

Eenmaal terug aan land is onze nieuwsgierigheid niet te temmen, dus schrijven we in voor een panoramische vlucht over de ‘Great Barrier Reef’. Een valentijnscadeau dat ik nooit zal vergeten.
De Great Barrier Reef behoort niet voor niets tot de 7 wereldwonderen, zo blijkt. Ik voel een soort omgekeerde heimwee. Een vorm van spijt dat ik al dit moois niet kan delen. Ik weet al dat ik het niet ga kunnen beschrijven. Ik waan me Alice in Wonderland. Het is speciaal om  de plekken waar we de vorige dagen hebben vertoefd, nu ook vanuit de lucht te zien.

De Great Barrier Reef Marine Park is een permanent paradijs. Met het relief van een vers gebakken pannenkoek als je het vanuit de lucht bekijkt.  Het is langer dan de Chinese muur, en het enige levende dat je vanuit de ruimte kan zien. Onze ogen raken vermoeid van de vele indrukken. Maar Heart Reef is het speciaalste!  Deze parel in de vorm van een hart, dragen wij op als Valentijnsgeschenk aan al onze volgers. Happy Valentine!

Later rijden we verder naar het noorden en kiezen in Townsville ervoor om Magnetic Island te verkennen.
De naam van het eiland is terug te voeren op het veronderstelde “magnetisch effect” dat het eiland had op het kompas van kapitein Cook tijdens zijn reis langs de oostkust van Australië.
Op Magnetic Island (Maggie) stappen we de verschillende baaien af waar de enorme granieten ronde rotsen in de zee duiken. We wanen ons in het Flinstones tijdperk.
Om 17.00 u staan we zoals afgesproken voor de Live webcam (link) naar jullie te zwaaien op Alma Bay.
Ja, dat was lachen.
Nu gaat het richting Mission Beach en Daintree National Park/ Cape Tribulation.

Tot de volgende!

« van 2 »

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 comments