Overwinteren in de Sunshine State.

Vanuit Brisbane rijden we noordwaarts langs de Sunshine Coast. De favoriete bestemming van de Aussies zelf. En gelijk hebben ze. Want langs de kustlijn liggen een aantal pareltjes van stranden en de dorpjes doen eerder denken aan de Middelandse zee dorpjes in Zuid Frankrijk. Noosa heeft de mooiste stranden en is volgens locals de hipste badplaats van de streek. Erg trendy en volgens ons zelfs een beetje over de top met de haute couture toeristen die over de boulevard flaneren. Het is 30 graden en de zee nodigt ons uit voor een partijtje waterstoeien. Ook de surfers maken zich meester van de golven. In Tin Can Bay stoppen we voor de unieke ervaring om wilde dolfijnen te kunnen voeren.
Rainbow Beach is een gezellig klein kustdorpje, dat haar naam te danken heeft aan de briljante okergetinte kliffen die worden gevormd door 72 kleuren duinzand . Het is tevens de gateway naar Fraser Island. We trekken voldoende tijd uit om deze avontuurlijke 4X4 tocht voor te bereiden en alle nodige vergunningen te bekomen.
s’Morgens nemen we de veerbootverbinding naar Fraser Island. Dit paradijs (K’gari) is een ecologisch wonder. Het is het grootste zandeiland ter wereld en is ook opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is de enige plaats ter wereld waar regenwoud groeit op hoger dan 200 meter boven het zeeniveau en dat bovendien op zandduinen!!. Het is enkel bereikbaar met een 4×4 voertuig. Fraser heeft een tropisch klimaat en een landschap dat zeer afwisselend is: van mangrovebossen, tropische regenwouden, eucalyptusbossen, reusachtige duinlandschappen en kristalheldere zoetwatermeren. Het mooiste is Lake McKenzie. We zien er plantensoorten die je bij ons enkel in luxeboeketten verwerkt ziet. De belangrijkste weg is het strand. De brede Seventy-Five Miles Beach doet dienst als ‘highway’ voor de terreinwagens en is landingsstrip voor de sportvliegtuigen, mits het geen hoogtij is uiteraard. We rijden ook langs de Maheno, ooit een luxepassagierschip, en nu het scheepswrak van het eiland.
Op het Seventy-Five Mile strand kruisen we de Eli-kreek waardoor het zoetwater uit de duinmeren zo de oceaan in stroomt. Helemaal in het noorden van het eiland nemen we een verkwikkend bubbelbad in de ‘champagne pools’. Hier klotst de oceaan enthousiast door de rotsen, en het is door zijn natuurlijke omheining ‘vrij van haaien’.
Ook het binnenland is een echt avontuur. De wielen zuigen zich vast in het mulle zand. Het is crossen in een grote zandbak en racen tegen het tij. Soms zit er een jeep muurvast, maar de solidariteit onder de avonturiers is groot. Af en toe voelen we de ogen van de Dingo’s (wilde honden) in onze rug, en ook een Leguaan loopt in de lens. We sluiten de dag af met een mooie zonsondergang aan de Jetty van Kingfisher Bay resort.
Ik kan er nog uren over schrijven. Maar goed, de camera is weer gevuld met mooie beelden, en op onze eigen harde schijf staat het hoofdstuk ‘Fraser Island’ in hoofdletters geschreven.
Nu op naar Airlie Beach voor een 4-daagse zeiltocht op de Whitsundays.

« van 2 »

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 comments