“Croc uit het vuistje” in Daintree National Park

Het levendige Port Douglas wordt onze uitvalsbasis voor de volgende dagen. Een concert van duizenden krekels en vogels begeleiden de zon naar de zee. Die avond doen we voor de eerste keer mee aan de ‘kikvorsrace’. Een kikvors kiezen, geld inzetten en aanmoedigen. Dat is lachen! Onze Froggy heeft er duidelijk geen zin in. Zelfs een zoen of een toeter om hem aan te moedigen helpt niet, dus komt hij als allerlaatste over de streep…
Port Douglas ligt ook in de Great Barrier Reef regio. Wat we gisteren in vogelperspectief zagen, daar willen we vandaag nog eens flink induiken. Een hele dag snorkelen, op 3 verschillende plaatsen geeft ons echt voldoening. In het kristalhelder water zie je een reusachtige rijkdom van onderzees leven krioelen. Omdat het ook het seizoen is van de dodelijke kwallen krijgen we voor alle veiligheid een speciaal ‘pak’ aan. Nergens onder water kom je zo’n ecologische verscheidenheid tegen. Koralen als versteende planten, (felgekleurde koraalpoliepen) bieden onderdak aan zeedieren die allemaal hun plekje willen bemachtigen in het warme (28°) zuurstofrijke water. Generaties poliepen bouwen het Rif tegen een tempo van 2,5 cm per jaar. We moeten er dus zuinig mee zijn. Het ecologisch evenwicht is erg kwetsbaar. Ons brein krijgt niet verwerkt wat onze ogen zien. Als klap op de vuurpijl worden we door een kolonie frivole dolfijnen terug naar huis begeleid.
Na een goeie nachtrust zijn we terug fris om naar Daintree National Park te gaan.
Deze plek (met Cape Tribulation) is uniek op de wereld omdat hier 2 werelderfgoederen elkaar raken:  De Great Barrier Reef en het Daintree Wet Tropical Rainforest. Dit regenwoud is het oudste ter wereld. Het wordt geschat op 120 miljoen jaar. (Ter info: het Amazonewoud is slechts 10 miljoen jaar oud).  Een beroemde inwoner is de krokodil. Die stamt nog uit de tijd van de dinosauriers.  Tijdens een boottocht op de Daintree rivier voelen we de ogen van deze beesten in onze rug prikken. De eerste die we zien liggen is een mini krokje van 9 maanden. Zeg maar een ‘croc uit het vuistje’.   Later zien we er meer dan ons lief is.  Krokodillen die als ware heersers hun territorium bewaken. Dat is ook de reden waarom de stranden er zo verlaten bijliggen. Borden waarschuwen voor kwallen en krokodillen.
Tijdens onze wandelingen in de tropische wildernis vinden we wel een miljoen tinten groen. Zelfs voor een fotografisch kleurengeheugen is reproductie teveel gevraagd. Een interessant bezoek aan het Daintree Discovery Centre leert ons hoe een regenwoud is opgebouwd in laagjes, en dat deze dichte jungle een bron van leven is. Een vitale link in het ecosysteem van dit regenwoud is de bedreigde Cassowary. In zijn uitwerpselen zitten onverteerde en volledige pitten waaruit  na verloop van tijd scheuten voor nieuwe bomen groeien. De Cassowary is een grote prachtige maar agressieve niet vliegende vogel (beetje te vergelijken met onze struisvogel)  waarvan er nog slechts 1000 exemplaren leven, en die enkel in deze regio voorkomen. Daar gaan we dus naar op zoek!  Bij valavond, op onze allerlaatste wandeling van de dag, zien we er plots eentje.  En nog eentje! Wow, deze opvallende beesten zijn nog mooier dan op postkaarten. Lijkt met zijn vetkuif en lange flappen wel op een kruising tussen een overjaarse rocker, Donald Duck en Guido Belcanto.

Na vandaag wordt het serieus. We herschikken de bagage want we mogen slechts 10 kg meenemen op de inlandse vluchten in Papoea Nieuw Guinea (PNG). Dit is een onafhankelijke staat met een parlementaire monarchie, maar er heerst enige politieke nervositeit, en de criminaliteit is ook toegenomen.  We nemen in elk geval onze computer niet mee. Onze volgende post zal binnen een 9-tal dagen zijn.  Beloofd!
Even tussendoor …..  Wie kan ons vertellen hoe de inwoners van Papoea Nieuw Guinea genoemd worden ??
Stay in touch.

Merkwaardigheden (2):
Een pas geboren krokodilletje blijft slechts 1 maand bij de moeder. Daarna moet hij/zij voor de volgende 70 jaar alleen zijn/haar plan trekken.

Cape Tribulation (Kaap tegenspoed)  is zo genoemd naar de ontdekkingsreiziger James Cook nadat zijn schip vastliep in het Rif,  en omdat vanaf toen al zijn ellende begonnen is.
[Best_Wordpress_Gallery id=”190″ gal_title=”Croc uit het vuistje” in Daintree N.P”]

10 comments