Trout, the whole trout and nothing but the trout …… from Yellowstone

Het valt ons direct op als we Yellowstone binnenrijden. Hier staat het water bij velen letterlijk bijna tot aan de lippen. De vele rivieren en meren zijn het walhalla voor de gepassioneerde vliegvissers, die met lijf en leden in het water staan te vissen. In deze regio wordt hoofdzakelijk op forel (trout) gevist.

Yellowstone (1872) is het oudste nationaal park in de wereld, en staat sinds 1978 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De gemiddelde hoogte in het park is 2440 meter, en met 26 °C is het voor die hoogte lekker warm. Onder Yellowstone bevindt zich een vulkanische hotspot, wat zich uit in vulkanisme (200 geisers, 10.000 heetwaterbronnen en gekleurde modderpotten met de geur van rotte eieren). De beroemde Old Faithful geiser spuit elke 92 min. een 45 m. hoge kolom van water en stoom omhoog. Een boeiend natuurspektakel waar je de klok op kan juist zetten.
Some like it hot. Enkel hittebestendige micro-organismen kunnen in dit water leven, en die zorgen voor de kleur. Wij doen een ommetje voor Palette spring, Orange spring, de Fountain paintpot en de prachtige azuurblauwe Midway geyser basin.
Maar vermits Yellowstone ook het leefgebied is voor  groot wild wagen we ons geluk door bij het krieken van de dag de ‘Dunraven pass’ en de ‘Lammar vallei‘ te doen.  Wat we te zien krijgen is een echte beloning. De ochtenddauw  en de dampende rivieren als decor voor een schitterend koppel elanden. Maar top of the bill is vandaag  een roedel wolven die de weg oversteekt. Zo mooi dat je er stil van wordt! (nvdr: Doenix, niet jaloers worden want jij blijft onze favoriet hoor).
De Bison is, na de jacht- en slachtpartijen van de jaren negentig, een beschermd dier dat zich in Yellowstone erg goed voelt.  Meermaals kruist een kudde onze weg en laat zich van haar beste kant zien.
In het zuiden sluit Yellowstowne aan op het andere beroemde nationale park, Grand Teton N.P.
Opeens rijzen ze op uit de vlakte: de rafelige, ruwe met sneeuw bedekte hoektanden van de Grand Tetons die tot boven de 4000 m reiken.  Steil en ongenaakbaar. Omdat de toppen vanaf de valleibodem ineens ruim 1500 meter de lucht in schieten is de eerste blik op deze bergketen is ‘wow’.  Legendarische natuurlijke wonderen die spectaculairder en vitaler zijn dan wat de romeinen ooit gebouwd hebben.  Het is een plezier om die indrukwekkende pieken, spiegelend in het stille water, te fotograferen.
Na het uitzicht geeft  Grand Teton zijn geheimen alleen prijs als je de moeite neemt om te stappen of per boot de natuur in te trekken.
In het gezellige stadje ‘Jackson’ komt het wilde westen tot leven, en om in balans te blijven laten we er ons met plezier onderdompelen  in de geheimen van de ‘saloons’ .

Morgen vertrekken we verder naar South Dakota en staat o.a.Mount Rushmore op het programma.

 

Merkwaardigheid:
Valt er jullie iets op bij het zien van deze motards? Zo rijden ze hier allemaal…

En nu een weggevertje: Welk bisonder beest zal ik worden als ik groot zal zijn?

« van 2 »

16 comments