Trotse Gaucho’s in Cachi

Ook in Salta is het koloniale verleden geprojecteerd in de architectuur en het landschap rondom Salta gekend om zijn schoonheid en afwisseling. De natuur toont zich de komende dagen ongepolijst en in alle extremen.
We rijden over het hoge plateau van Tin Tin, happen even naar lucht op de hoogste top Piedro del Molino (3.547 mtr), en verbazen ons in Los Cardones National Park over de duizelingwekkende kandelaarcactussen. Het is toch een heel speciaal zicht als de koppen van de cactussen hun neus in de besneeuwde bergketen steken.

Dit is het land van de Gaucho’s, met hun Andaloesische charme. In Cachi (2300 m) hebben we geluk. We zijn per toeval getuige van het meest prestigieuze event van de buurt. Alle gaucho’s van de families in de omtrek paraderen trots in typische klederdracht, en met hun mooiste paarden voor een jury. Met een religieuze processie als afsluiter. Het is een lust voor het oog, en de camera raakt op het einde van de dag ook voldaan.
Cachi ligt geïsoleerd, en dat is wellicht de reden waarom het zijn koloniale autenticiteit, zijn geplaveide straten, de kleinde lage huizen en zijn rust heeft kunnen behouden .
In deze buurt wordt zowat alles vervaardigd uit cactushout, het enige timmerhout in de omgeving.

Dan rijden we over de weg naar de wolken (die het Andesgebergte doorkruist) door Toro Canyon. Deze route vormt de toegang tot het spectaculaire Puna Plateau (4000 m hoog),  waar lama’s en vicuna’s  grazen. We lunchen onderweg bij een lokale familie net buiten San Antonio de los Cobres, en van daaruit  gaat het naar de grote zoutmeren (Salinas Grandes). Dit wit tapijt van zout is nieuw voor ons en het is interessant om de oude zoutwinningsmethode te bekijken.

Er wacht ons nog een prachtige afdaling van 2000 m in 30 km tot aan het pittoreske dorp Purmamarca, vooral gekend om haar 7-kleurige bergen.

Vandaag verlaten we Argentinië voor onze eindbestemming  San Pedro De Atacama in Chili.
Vanaf de Argentijnse grens steken we de Andes over via de Paso de Jama (160km). Op de top (4900 m)  wacht er ons een prachtige afdaling van 40km met aankomst middenin  het stadje San Pedro De Atacama (2430 m).  Alleen al voor deze prachtige kronkelende route zou je de auto willen inruilen voor een motor.  Een tof plan voor later?

Merkwaardigheid:

De ‘frigo’ die de lokale families gebruiken in de zoutwoestijn bestaat uit ‘zoutbrikken’

 

« van 2 »

3 comments