The lion king of Rio is a monkey.

Rio de Janeiro heeft het gewoon! Een stad genesteld tussen bergen en oceaan. Zelfs mensen die liever niet in een stad verblijven geraken in de ban.

Op 1 dag kan je hier zowel genieten van een aantal van de beste stranden, douchen in een waterval temidden van het tropisch woud, mountainbiken op de helling van het nationaal park Tijuca, kunst, kerken en gebouwen bezoeken uit de 16de eeuw, snoepen van de lekkere regionale keuken, sippen aan de fameuze caiperinha’s evenals je te verbazen over een van de zogenaamde nieuwe 7 wonderen van de wereld: het christusbeeld dat als majestueze dirigent over de stad regeert.

Als extra toetje van de dag hoor je altijd en overal het meeslepende ritme van samba en bossa nova uit het bruisende nachtleven.

We maken kennis met een van de mooiste steden (naast Vancouver) waar het stadsleven hand in hand gaat met de natuur. Rio, ooit de hoofdstad van Brazilie, werd bekroond met de ‘Green city of the world 2013’ award.
Ons hotel ligt in het pittoreske en artistieke Santa Teresa. Een plezierige buurt waar we ons ‘s avonds aansluiten achter een muziekbandje van een late carnavalsparade. Even verderop ligt Lapa, een buurt vol met bars en live bandjes. Hier swingt de Rio cultuur elke avond de pan uit, en zo leren we de ziel van de carioca’s (inwoner van Rio) kennen met hun sterk geladen vreugdes en verdriet.  Lange dagen, korte nachten!  Mooie zelfverzekerde en fiere mensen die op het ritme van de samba door het leven lijken te dansen. Alle remmen gaan los. Je raakt in vervoering en verzet is onmogelijk. Het betekent voor hen hoop, levensvreugde en passie.

In deze stad is alles binnen handbereik. Vanaf de kust zien we het wereldberoemde Christusbeeld op de Corcovadoberg. Vandaar kijken we in 360° naar de hele stad, de fabuleuze stranden Leblon en Ipanema, de voetbaltempel Maracana die momenteel in restauratie is voor de FIFA worldcup football 2014, de ‘favellas’, en het mooie ‘Sugar Loaf’ (suikerbrood). Een bezoek aan dit icoon is een must, maar enkel per kabelbaan mogelijk….. voor mij een grensverleggende onderneming dus. Maar wat een prachtig zicht op de beroemde Copacabana beach en op de mooie maar zwaar vervuilde Guanabara baai waar in 2016 op de Olympische Spelen de regatta wordt gehouden…

We rijden met onze gids naar ‘het nieuwe Rio’, Barra da Tijuca, in ‘the west’ met zijn 26 km strand. Mooie gebruinde lichamen, surfplanken, fitnesstoestellen en massagetafels… Dit nieuwe expansieoord wordt het kloppend hart van het Olympisch dorp. De Olympische koorts is voelbaar aanwezig en het onveilig imago van Rio wordt grondig aangepakt. Rio staat model in de wereld voor haar succesvol ‘Favella’-beleid (getto’s). President Lula zorgde voor het grootste sociaal investeringsplan ter wereld om getto’s te socializeren, en met succes.  Sinds 2008 zijn er reeds 11 miljoen mensen uit de armoedegrens gehaald, en tegen 2016 moet dit de hele stad omvatten. Het resultaat is dat alle beveiligingen van huizen en straten weggehaald worden, en dat er in harmonie kan samengeleefd worden.

Vermits onze reis o.m. in het teken staat van de met uitsterven bedreigde diersoorten spenderen we een volledige dag aan het ‘Golden Lion Tamarin Conservation Park’. Deze niet-toeristische activiteit, 2 uur ten oosten van Rio, is jammer genoeg het best bewaarde geheim van de stad.
Met een natuurgids en 2 experts van het research centrum bezoeken we het privé reservaat van 17.000 ha (www.savetheliontamarin.org). In 1983 werd hier gestart om de met uitsterven bedreigde goudleeuw aapjes, die enkel hier voorkomen, te redden, te beschermen en in stand te houden. Met een evolutie van 200 naar 1600 individuen is de status van deze apensoort gewijzigd van kritisch bedreigd naar bedreigd.  Deze succesvolle aanpak staat model in de wereld. Het research center doet schitterend werk.

Met een detectie-antenne gaan we op zoek naar de ‘golden lion tamarin’. Ook een internationale radio reporter van Sao Paulo gaat mee. Na een uurtje met de machete door de ‘bush’ treffen we een Golden Lion Tamarin kolonie aan. Het is prachtig om deze beesten in hun natuurlijke habitat te zien. Ze lijken echt op miniatuurleeuwen en hebben een schitterende goudbruine kleur. Via een truc met bananen zitten ze binnen handbereik. De dag is een mooie belevenis!

Nu wordt het tijd om afscheid te nemen van deze hallucinante en levenslustige stad. Adieu aan de schoonheid alom, en de non-stop beach fun, de bedrijvige boulevards, de mooie mensen met dito billen en natuurlijk het heilige voetbal. We hadden weinig moeite om onze dagen te vullen.  Het mochten er zelfs meer zijn. En … ons plan voor de toekomst?   Portugees leren!

Merkwaardigheden :

–  Een omweg waard zijn de artistieke rode trappen (ESCADARIA Selaron). Dit is het levenswerk van de Chileen Selaron, die sinds 1999 met diverse muurtegels, gekregen vanuit gans de wereld, de trappen naar zijn woonst betegelde. Ook ‘Manneke Pis’ hangt er tussen! Selaron is vorige maand onverwacht overleden.

–  Zo verstop je een kathedraal in de wolkenkrabbers.  Aardig gelukt, toch?

–  Zoek de fout op deze foto

« van 2 »

4 comments