God created Fernando de Noronha

De Braziliaanse archipel Fernando de Noronha, in het noordoosten van Brazilie, bestaat uit 21 kleine vulkanische eilandjes waarvan er slechts 1 bewoond is.  Deze indrukwekkende natuurbestemming omvat enkel 17 km² oppervlakte, en een groot deel ervan is dan nog eens beschermd als Nationaal Marine Park. Om de natuur te waarborgen en geen massatoerisme te creëren mogen er dagelijks maximum slechts 750 personen de eilanden bezoeken. Ook de hoge milieubelasting en de vele formaliteiten zorgen ervoor dat het niet zo toegankelijk is voor toeristen. Voor de hof van Eden moet je ‘flappen tappen’…

Vanwege alle natuurpracht staat de hele archipel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stranden en het onderwaterleven is nog helemaal ongeschonden, en dat wil men ook zo houden. Op de eenzame baaien waan je je als Robinson Crusoe. Alles is hier kleinschalig en een gezellig onderonsje. Het eiland wordt gedomineerd door Morro do Pico, een uitgestorven vulkanische kegel van 323m, die je langs alle kanten achtervolgt.
Fernando de Noronha staat bekend als beste duikplaats in Brazilie, dus schrijven we ons in voor een namiddag diepzeeduiken. Heerlijk zweven op 10 tot 15 meter diepte van het onderzeese paradijs, en even onder escorte van een gracieuze Manta Ray. Als een onder water programma met de zender op Animal Planet.

Je zou je afvragen waarom we eigenlijk een buggy nodig hebben om op dit kleine eco-paradijs rond te trekken…  Wij die dachten dat we hier zo’n 4 dagen lekker konden uitrusten zijn eraan voor de moeite. Het is druk want we willen alles gezien en gedaan krijgen.Het is kris kras crossen doorheen het eiland.
Bij het krieken van de dag een ontmoeting met grote kolonies dolfijnen, bij laagtij zwemmen met o.a. de bedreigde hawkbill zeeschilpadden, bij hoogtij in een andere baai snorkelen tussen de citroenhaaien.
Ook de finale van het kampioenschap surfen op 3 meter-golven willen we niet missen.

Naast de enige baan van 7 km, is al de rest onverhard en hobbelig. En ook al is het eiland nog zo klein,  Erwin gaat de confrontatie met de baanpolitie niet uit de weg…Hij heeft zijn rijbewijs niet op zak, maar hij legt goeie persoonlijke contacten. Zo zeer dat ze ons zelfs in gang helpen duwen omdat de batterij van de buggy het niet meer doet. Echte Louis de Funes toestanden.

De Atalaia trail brengt ons bij een zeer speciaal maar broos onderwaterreservaat dat enkel bij ebbe te besnorkelen valt. Een snorkel-bezoek wordt hier streng gereguleerd om het fragiele ecosysteem in balans te houden. Slechts 15 toeristen mogen gedurende 30 minuten ‘drijven’ om het onderwater schouwspel te aanschouwen. Mini-haaien, mini bontgekleurde roggen, kreeften, sierlijke inktvisjes die je met grote ogen aanstaren,… . Het is als een wandeling door het sprookjesboek van de gebroeders Grimm. Het half uurtje vliegt veel te snel voorbij.  Dit is het hoogtepunt van de dag …. tot we een 5-sterren zonsondergang krijgen, die de rode loper legt om onze week in Fernando de Noronha in te pakken, en om de mooie beelden te bottelen om mee naar huis te nemen.


Antwoord op Quiz vraag   

De fout op deze (geleende) foto ‘Christo Redentor’ is dat hij met zijn aangezicht naar de verkeerde kant staat. Goed gesuggereerd Ludo.

« van 2 »

7 comments