Ecuador- Repùblica del Cacao

Quito, de hoofdstad van Ecuador, is een reis naar het verleden, gegoten in een legende en doordrenkt met geschiedenis. Slenteren door de smalle klinkerstraten, temidden van architectonische schatten uit de spaanse koloniale periode, is een toffe manier om in de historiek van de stad te duiken. Want in dit goed bewaard compacte centrum loert geschiedenis om elke hoek. Een geschiedenis die vertelt dat de invloed van de Inca’s niet te onderschatten is, maar dat de wieg van de ecuadoraanse beschaving dateert van ver voor de komst van de Inca’s. De stad werd in 1978 door UNESCO op de lijst van cultureel Werelderfgoed geplaatst.

Quito ligt op een hoogte van 2850 m, en dat voelen we. De maagd van Quito waakt over de stad. En wij waken tijdens de stadstour over onze portemonee en de camera. Nerveus fluitende politiemannen proberen het drukke verkeer door de vele eenrichtingsstraten te sluizen.

Het is een bruisende buurt: de kerk La Compania de Jesùs met zijn prachtig gouden interieur, het Onafhankelijkheidsplein met de Kathedraal, en het Presidentieel paleis, zijn een bezoek meer dan waard. Het verdict van de verkiezingen die vandaag werden gehouden is het gespreksonderwerp van de dag. President Rafael Correa is reeds in de eerste ronde opnieuw verkozen voor een periode van vier jaar.

Naast deze culturele ervaring willen we toch ook graag een glimp opvangen van de hoge Amazone van Ecuador. In het afgelegen dorp Misahualli – Napo, verscholen in de jungle, verblijven we in een schitterend gelegen ecolodge, met zicht op de Rio Napo. Het is een regio waar de Shamans nog steeds hun traditionele regenwoud-medicijnen oogsten. En waar we vroeger nog apen, reuzenotters, toucans en ander wild zouden zien, ware het niet dat de inheemse stammen hier alles ten einde hebben gejaagd. Geboeid door de verhalen over deze gemeenschap, verbrengen we de dag met hen. Nederig en facinerend zijn de trefwoorden die ons bezoek omschrijven. We leren hoe ze sinds eeuwen chocolade maken van cacaobonen, maniok planten en oogsten, en we krijgen een introductie in hun kook – en jachttechnieken. (2 op 2 keer blaas ik ‘roos ‘ dus denk ik dat ik ook in de jungle zou kunnen overleven.).

Hun ‘chicha’ (een nutri-drink op basis van maniok pasta) is het ontbijt van elke kampioen, maar voor het shamanistische ‘soul cleansing’ amazone ritueel met ayahuasca (psychotropische plant) voelen we ons nog niet geroepen.

Dan is het tijd voor actie. In Tena, de hoofdstad van de wild water raftings, gaan we ons als adrenaline junkies te buiten in de prachtige wateren van de Andes natuur. Deze rafting van wereldklasse op de Rio Misahualli laat ons hart racen in de jungle. Het heeft net 2 dagen non-stop geregend, en het water staat extreem hoog. Het is avontuur met een hoofdletter.

Eigenlijk hebben we van Ecuador te weinig gezien om er een juiste kijk op te krijgen. Wellicht zijn er mooiere plaatsen te bezoeken, maar de tijd laat het niet toe.

We vertrekken nu naar Rio de Janeiro. Dat wordt weer spannend want net vandaag gaat de nieuwe luchthaven in Quito open, en zijn wij bij de eerste vliegtuigen op de startbaan. Wie weet zien jullie ons terug in het Journaal…

Merkwaardigheid
Wist je dat er in Ecuador voor de presidentsverkiezingen gedurende 3 dagen geen alkohol mag geschonken worden in restaurants en bars. Yeah right !!!!

Quiz: antwoord op vorige vraag
Die keutels zijn niet van Erwin maar van de reuze schilpad. Goed gegokt Magd!

« van 2 »

3 comments