Vancouver Island on the WET coast

In Vancouver steken we met de veerboot over naar Victoria van waaruit we het hele Vancouver Island zullen doorkruisen. Dit is het grootste eiland aan de westkust van het werelddeel Noord Amerika. Eigenlijk kan je beter zeggen ‘aan de wetkust’ want door de regen heen zien we slechts een beetje zon. En dan moet je goed kijken….
Vancouver Island, voor velen het mooiste natuurgebied van West-Canada, wordt al 8000 jaar bewoond door de  indianen- de ‘First Nations’, die vasthouden aan hun spirituele, kleurrijke culturele erfgoed met ceremoniële kleding, maskers en totempalen, elk met zijn eigen legende. Een dagje in Alert Bay bezorgt ons een onvergetelijke reis door hun geschiedenis.
Het elegante Victoria is de hoofdstad van Britisch Columbia, en ligt in het zuiden van het eiland. We wanen ons bijna in London. Het heeft een duidelijk maritiem verleden, en er heerst een vriendelijke Britse sfeer. Het stijlvolle parlementsgebouw draagt zeker zijn steentje bij, en we profiteren ervan om een geanimeerd en hevig debat bij te wonen onder parlementsleden.  Maar de kroon op ons verblijf in het met britse invloeden doordrenkte Victoria, is de ‘high tea’ in het statige pand van het historische Fairmont Empress.
Aan de haven heerst een gezellige drukte.

We steken over naar Tofino, het meest westerse punt van het eiland, en tot 50 jaar geleden enkel bereikbaar via watervliegtuig en boot. Tofino is een sfeervol hippie stadje, ver weg van alle drukte. Het gebied omvat prachtige zandstranden en oude regenwouden. Onze lodge ligt pal aan de zee in de buurt van Longbeach. Ons wordt aangeraden om in deze regio omwille van de beren, de pepperspray altijd kort bij hand te houden. Dus die gaan we dan maar al vast aankopen. Hoogtepunten van de dag zijn toch steeds de wildobservatie tochten. In een Zodiak beleven we enkele walvissenobservaties, en zien Bultrugwalvissen (Humpback whales), wuivende zeeotters, zeehonden en de bedreigde spectaculaire Orca’s (Killer Whales). Het is ook de eerste keer dat we het nest van een ‘Koningsarend’ zien. Wat een indrukwekkende grote dieren zijn dat.

We doorkruisen het eiland naar Campbell River en rijden langs Cathedral Grove in het Macmillan Provinciaal park. Het loont de moeite om dit regenwoud met zijn eewenoude ceders te aanschouwen. Sommige bomen hebben zelfs een omtrek van 9 meter.
In Campbell River, niet voor niets de zalmhoofdstad van Canada, mondt de rivier de Campbell uit in de oceaan. Hier zwemmen jaarlijks miljoenen zalmen op weg naar Alaska om zich  daar voort te planten. Een paradijs voor sportvissers dus. Maar ook een paradijs voor ons, zalmliefhebbers. Zoals bij ons het ‘frietkot’, kom je hier onderweg regelmatig zalm-delicatessen shops tegen die een hele waaier van verschillende zalmbereidingen aanbieden. Hier slaan we steeds een voorraadje op voor onze lunch of gezellig diner op ons terras aan de rand van het water.
Maar op Erwin’s verjaardag is het hoogdag, en varen we met een watertaxi naar het Quadras eiland voor een speciaal verwen-menu (of is het verwen-me-nu ? ;-)).

S’nachts zie je op de rivier grote cruiseschepen en vrachtschepen varen allemaal bestemming Alaska, om op die manier de Pacific Ocean te vermijden. Het is een waar spectakel, maar je moet er lang genoeg voor opblijven.

Onderweg naar Port Hardy, in het noorden van het eiland, houden we halt bij Telegraph Cove, een charmant dorpje dat werd gebouwd op palen boven het water van een kleine baai. Een frisse pint in een authentiek visserscafé hebben we nu wel verdiend.

In Port Hardy nemen we de overzet met de Northern Expedition Ferry, die ons in 15 uur via de beroemde zeeroute ‘Inside Passage’ naar Prince Rupert brengt. Een legendarische ferry-overtocht die langsheen een ongerept landschap trekt dat slechts af en toe wordt onderbroken door een vuurtoren of een houten vissershuisje van de First Nations. Talrijke watervallen worden al dan niet door de regerende regenboog gekleurd. Een dramatische kleurschakering van zwart en donkergrijs aan de ene kant van de oever, en een mooi helder, door de ondergaande zon verlicht panorama aan de andere kant. Deze beschermde waterweg is de belangrijkste reisweg naar Alaska. Zeearenden zweven gracieus met de ferry mee, en soms duiken zelfs walvissen en porpoises (dolfijn-soort) op.

We genieten de ganse dag van prachtige fjorden en watervallen, en beboste oevers glijden aan ons voorbij. En omdat we meegedaan hebben aan een crisisoefening op de boot, krijgen we als bedankje toegang tot de unieke captain’s cabin waar we  alles leren over het reilen en zeilen van de grote ferry. (2 jaar geleden is zo’n boot op deze route gezonken…)

Moe maar voldaan komen we aan in Price Rupert, met het besef dat het een perfecte week is geweest. Jammer genoeg hebben we nog geen beren gezien, maar we hebben ook nog 8 weken te gaan dus dat is nog genoeg tijd om deze ongekroonde koning van de Canadese wildernis te spotten.

Tot later.

 

Merkwaardigheid 1:
We zien overal fietsen rondrijden met 2 grote haken op de achterkant bevestigd. Wie kan ons vertellen hoe dat komt? Het vindingrijke antwoord staat in elk geval in onze volgende post.

Merkwaardigheid 2:
Flappen tappen. Nog nooit gezien, maar hier is er tijdens een lokaal ambachtelijke markt de mogelijkheid om geld te tappen aan de speciale mobiele geldmachine. Goed gevonden!
[Best_Wordpress_Gallery id=”131″ gal_title=”Vanvourver island on the WETcoast”]

10 comments