INTO THE WILD… in het land van de laatste grens (Arctic circle)

Meer bergen dan buildings, meer wilde dieren dan mensen en meer gletsjers dan stoplichten! Alaska is een pure natuurbestemming met uitgestrekte toendra’s, brede gletsjers en hoge bergketens. Maar ook met regenwouden, taiga’s en diepe fjorden. Dit is het domein van wilde dieren. Ongehinderd kunnen zij vrij ronddwalen door eindeloze landschappen.
Deze grootste staat van de Verenigde Staten is een ware wildernis. En ik had het nog niet vermeld, maar Alaska, de 49ste staat van Amerika, werd gekocht van Rusland voor de spotprijs van 2 dollar / acre.
Superlatieven zijn op hun plaats want Alaska herbergt de hoogste aan de kust gelegen bergketen én ruim de helft van alle gletsjers ter wereld. Bossen, een slordige drie miljoen meren en de variatie aan wild maken het een uitgestrekte en oprecht ruige plek. Alaska is het land van avonturiers en gelukzoekers. De pioniersgeest van vroeger heerst er nog steeds.
Op weg naar Denali houden we halt in Talkeetna, een kleurrijk gemoedelijk dorpje dat getuigt van een vermaard ‘pioniersverleden’. Hier is het vertrekpunt van alle beklimmingen van de Mount Mc Kinley (6194 m). We maken er kennis met Todd, een inspirerend persoon. Je leest er binnenkort meer over in een 6vitesse-on-tour interview.
Het mooie zicht op de kroon van de bergketen Denali (Mt. Mc Kinley) wordt ons nog even onthouden want het weer zit weer niet mee. Hoe dan ook: Denali zien geldt hier als een bonus, want 2 dagen op 3 blijft die verstopt achter een stevig wolkendek. Met muggenwerende middelen binnen handbereik trekken we met een parkranger door het hart van het Denali park, waar het wild heer en meester is. Een fikse klim door de toendra, tot boven de wolken wordt ons beloond. De lucht klaart op, de wolken verdampen, en daar staat Denali, de hoogste berg in Amerika, in zijn volle glorie te pronken.
Om dit alles nog eens vanuit vogelperspectief te proeven boeken we een panoramische vlucht. Deze brengt ons zonder zweten naar de top. We beleven het gigantische decor van de Alaska Range in een meeslepend panorama. Het is een intieme natuurbeleving met vergezichten die op het netvlies blijven hangen.
Onze weg naar Fairbanks loopt via Healey. Hier staat de bus uit de film ‘into the wild’ van Sean Penn. Als je dit waargebeurde verhaal nog niet gezien hebt, dan krijg je die als tip. Een echte aanrader!
Fairbanks, de poort naar de laatste grens van het noorden, heeft een lang en kleurrijk verleden. Dit gouden hart van de arctische wildernis dankt zijn bestaan aan de goudvondsten in 1903. Onze schaduw verduistert een tijdje de gangen van het boeiende ‘Museum of the North’. Daarna maken we kennis met de Muskox, een dier dat nog uit de ijstijd stamt.
Op ons pad over de Chena Hot Springs trail, gaan we op zoek naar Moose (Eland). En of we moose tegenkomen! Dit traject zou beter de ‘sound of Moose-ic’ heten…
We doorkruisen het massief van de Alaskan range en de regio van de Trans-Alaska oliepijpleiding. Deze pijplijn (800 miles) loopt van het hoge noorden dwars door Alaska tot aan de Pacific Ocean, Valdez . Deze oliebron in Prudhoe Bay levert momenteel nog 600.000 barrels/dag.
We vinden een leuke blokhut aan de legendarische Denali Highway, vlak aan de Gulkana rivier. Hier zien we de Sockeye zalmen vreselijke moeite doen om om zich voort te planten. Het lijkt wel de processie van Echternach.
In het stadje North Pole, waar het huis van de kerstman staat, is het het hele jaar door Kerstmis. Met een heuse kerstman, en alles erom heen. Vandaag hebben we iets te vieren. We hebben namelijk een stukje land gekocht!!! We zijn nu formeel eigenaar van grond in North Pole! Maar met slechts 1 inch land (2,5 cm) behoren we wellicht niet tot de grootgrondbezitters van de streek….
Nieuwsgierig hoe het leven is boven de ‘Arctische circel’, boeken we een vlucht naar de ‘Gates of the Arctic National Park’, en bezoeken we het afgelegen Eskimo dorp Anaktuvuk. We beseffen dat dit in de 20ste eeuw een zeldzame ervaring is en een bijzonder voorrecht. Wij zijn nu dichter bij Siberië dan bij Anchorage. Hier wonen slechts 330 mensen die gebruik maken van Quads en sneeuwscooters om zich te verplaatsen. Hun arctische zomer is 1 grote lange dag van enkele maanden. In de winter is het de hele dag donker. Vanuit de lucht lijkt de vallei zo glad als een golfbaan, maar blijkt het een typisch moeras met toendra-achtige graspollen. Onze Inupiat gids onthult de rijke geschiedenis van hun cultuur en de harde realiteit van jagen en overleven. Maar ook de huidige (volgens ons jammere) ‘gesubsidieerde’ versie dankzij de pipeline-vergoedingen (dividend) die zij van de staat ontvangen in ruil voor het gebruik van hun land. Het bestaan in het dorpje is een onlogische mengeling van het tijdloze met het moderne.
We tellen de dagen want onze reis loopt ten einde. Het is moeilijk te bepalen welk moment als hoogtepunt zal blijven hangen, want het was één puur natuurfeest. Maar de rijkdom van deze reis schuilt zonder fout ook in de vele boeiende mensen die we ontmoet hebben. Zij kleurden onze dag.
Ondertussen kijken wij ernaar uit om thuis te komen! Eindelijk ons eigen bed, de eigen vertrouwde wc, ons lekker brood met kaas en tomaat, de heerlijke nespresso, een glaasje champagne, … mmhhh!!! België is nog zo slecht niet !

Opmerkelijkheden:

Kijk hier hoe Doenix eruit zou zien in Alaska, ze krijgt een ‘total make-over’ !

Het Talkeetna Annual Moose Dropping Festival is wel bijzonder: deelnemers kopen een elandkeutel die wordt meegenomen in een helikopter en boven een doel wordt losgelaten. Degene met de elandkeutel die het dichtst bij het doel is geland, deelt de pot.

World Eskimo Indian Olympics Fairbanks (juli 2012): ‘Natives’ leggen de lat hoog en gaan de sportieve strijd aan in traditionele spelen (oortrekken, duimlopen,…) http://www.youtube.com/watch?v=kEJzmeevxLY

Heel Alaska is in de ban van het beroemde Iditarod trail: Dit is de zwaarste hondensledetocht marathon (1,000 miles) die er bestaat.

« van 2 »

3 comments