Het rode hart van Australie en de watervallen van Uluru

Hoeveel geluk kan een mens eigenlijk hebben? Het is zeldzaam dat het regent in het rode centrum van Australië, maar dat is de enige manier om de watervallen van Uluru mee te maken. Ik vroeg me in een vorige ‘post’ af hoe het zou zijn om mijn voeten te laten masseren door de warme zandkorrels in de woestijn, maar dat beeld moest ik wegens het hevige regenweer bijstellen naar “voetsporen in de rode brij.”
Zoveel regen zorgt er ook voor dat de sluimerende planten rondom de uitgedroogde woestijneiken ontluiken in een explosie van kleuren. We hebben het allebei gekregen, zon en regen!
Bovendien wist de Australische KMI te melden dat het de koudste dag in januari was sinds 62 jaar …… 15°C.
De woestijnreus Uluru (Ayers Rock) staat 2 keer op de lijst van het werelderfgoed: eerst omwille van het natuurwonder, en in 1994 omwille van zijn culturele rijkdom.
Te groot voor foto’s, en te magisch voor woorden.
Foto’s of beschrijvingen kunnen de aantrekkingskracht, de bizarre schoonheid en de verpletterende indruk van de zandsteen niet weergeven. Hoe dichter je erbij komt, des te mooier, ronder, groter en steiler hij wordt. De rots heeft een omtrek van 9.6 km. De kleurenshow van de rots bij zonsondergang is schitterend. In snel tempo verandert de kleur van oker naar oranje tot roodpurper. Maar toen we het bij regen zagen kreeg hij plots een onheilspellende zwart metallieke glans en ontstonden er talloze watervallen die even snel weer verdwenen als ze gekomen waren.
En dan de Olga’s, of door de Anangu Aboriginals “Kata Tjuta” (vele hoofden) genoemd. Het zijn 36 monsterachtige kale rotskoepels van graniet en zand die door de eeuwen heen uitgeslepen zijn tot bergeilanden. Eveneens bij regen en zonneschijn.
De prachtige Anangu kunstwerken met geschilderde stippen(dotpaintings) en tal van hun heilige plekken aan de voet van de rots mochten niet gefotografeerd worden. Hav a look on the internet.
De kleurrijke monumenten van het rode centrum staan voor altijd op ons netvlies.
Nu op naar de luchthaven in Alice Springs (500 km) voor onze volgende bestemming, Adelaide.

Merkwaardigheden :
– Diesel is maar liefst 50 % duurder dan in de rest van Australie
– Een verblijf maar twee belevingen (bij regen en zonneschijn)
– Leuke ‘rental car’ voor het jeugdige toerisme : ‘Hippie bus’
– Goederentransport over de weg : “Road Train

19 comments