Crisis bij de 12 Apostelen !!

Voor velen is Melbourne de meest stijlvolle en kosmopolitische stad van Australie. Een stad die nooit slaapt. Maar wij kunnen er onze draai niet vinden. Misschien is het verschil met Kangaroo Island te groot en worden we overdonderd door het non-stop aanbod aan festivals, tentoonstellingen, architectuur en niet in het minst door de tenniskoorts voor de ‘Australian Open’.
Het is in elk geval een stad met allure, en met passie voor eten en goede wijnen. Red Hill Estate is zo’n wijngebied met stip, waar we met plezier eens aan de verschillende brouwsels nippen en een paar flesjes voorraad inslaan.

Melbourne?  Euhh… . wij storten ons liever vol overgave op de ‘Great Ocean Road’ (GOR- het hoogtepunt op de weg tussen Melbourne en Adelaide). Initieel was het plan om een Harley te huren en met de motorbike over de GOR te flaneren. Maar toen we zagen dat de 2 Harley’s  eigenlijk 2 afgereden Yamaha shoppers waren hadden we er gelijk geen goed gevoel meer bij.
Maar nood brengt raad. Dan maar met een Cabrio op pad. En achteraf gezien was dat het beste wat ons kon overkomen:  de sensatie van de buitenlucht en het comfort van de auto, waardoor we ook gemakkelijker konden stoppen om al dat moois onderweg te bewandelen en te bewonderen.

De GOR heeft ook een historische waarde. De weg doorheen de rotsklippen van de ruige zuidwestkust Victoria werd uitgehakt door 3000 oud-strijders ter ere van hun gesneuvelde kameraden van de eerste wereldoorlog.

We volgen de kust door regenwouden en langs de beste surfstranden.  De krachtige Indische Oceaan botst er op de rotsige landstongen. Ik proef het zilte zout op mijn lippen en riek de geur van de zee. Heerlijk die Cabrio.
Via een schilderachtige tocht langs deze woeste kust verkennen we ook enkele Nationale parken. Het ‘Great Otway National Park’ is het regenwoud met mooie watervallen, en waar de Koala’s lekker hangen te luieren in de bomen langs de weg.
Campbell National Park is spectaculair door de steil in zee aflopende zandstenen klippen  en bizarre uit de oceaan oprijzende rotsformaties.
De hoogmis van de Great Ocean Road wordt gezongen door de “12  Apostelen” (kathedralen van kalksteenrotsen). Maar ook bij hen is het crisis! Helaas zijn er door erosie inmiddels al 5 apostelen gesneuveld waardoor er vandaag nog slechts 7 over zijn. Door de wisselende lichtinval is dit plaatje een waar spektakel.
Duizenden jaren hebben golven en getij de poreuse zandsteen meedogenloos gebeeldhouwd in een facinerende reeks van rotsen, kloven, bogen en tunnels.

Gelukkig hebben we met 4 dagen voldoende tijd uitgetrokken om ons helemaal in deze omgeving onder te dompelen.
Maar vandaag keren we terug naar Melbourne en op naar de luchthaven voor de overtocht naar Tasmanie, het natuurgeheim van Australie.

Merkwaardigheid:
Heel speciaal is het nest van de ‘Bowerbird’ oftewel de satijnen prieelvogel. Dit zijn blauwzwarte vogels die verzamelen wat buiten rondslingert met een blauwe kleur heeft . Hiermee smukken ze het speciaal gevormde nest op om de vrouwtjes te imponeren.

« van 2 »

13 comments