Mona kruipt onder je vel ….

In Hobart krijg je de indruk dat je per ongeluk in Schotland bent beland. Een stad met charme. De haven, de Salamanca markt, Battery Point, erg gezellig. De stad is duidelijk trots op haar koloniale verleden. En een bezoek aan MONA (Museum of Old and New Arts) is een echte must. Het is een veelbesproken onderwerp. Het is Disneyland voor volwassenen. Een schitterend privé-museum met een opmerkelijke visie, en een kunstcollectie ter waarde van 55 miljoen euro. De eigenaar is David Walsh, een ‘self made millionaire art collector’. Schilderijen met de pixels van een haarscherpe foto. Een muur met een regen van woorden (Bit Fall). Eeuwenoude mummies en de meest bizarre voorwerpen (o.a. Wim Delvoye). Het museum is luguber, excentriek, confronterend, te gek goed gevonden, schokkend, alarmerend, interessant en boeiend. Hoe moet een mens zijn die dit museum en zijn spraakmakende collectie tot zijn privé bezit rekent? Ik krijg hem jammer genoeg niet te strikken voor een interview. In elk geval biedt MONA voldoende stof om nog maanden over te praten. Het gaat onder je vel zitten. Het blijft ons achtervolgen zelfs lang nadat we vertrokken zijn naar Freycinet National Park.
Freycinet National Park is een ontegensprekelijk mooi natuurdomein dat bekend is om zijn ijsblauw water, de suikerwitte stranden, de eucalyptuswouden, de ronde oranje granieten rotsformaties, maar ook om de heerlijke oesters, de XL-formaat aan mosselen en kreeften.
De wind blaast de kleine wolken bij elkaar als een getrainde herdershond. Een stijle klim en een paar duizend trappen brengen ons langzaam naar de ‘Wineglass Bay’. Een baai die ietwat weg heeft van een wijnglas. Met open mond van verbazing leg ik de perfecte contouren vast met de camera. Onze vriend ‘Skippy’ zit geduldig voor zich uit te staren en is blijkbaar even gefacineerd door de omgeving dan wij. Het zeewater heeft de helderheid van een aquamarijn, en nodigt ons uit voor een speelse duik. Blijkbaar behoort dit strand bij de 10 mooiste van de wereld.
De ronde granieten rotsen en kliffen in de verschillende baaien zijn bespat en bespikkeld met vlammend oranje korstmossen. Door de zonsondergang worden de bonte kleuren nog eens extra in vuur en vlam gezet. De avond valt en we toasten op alweer een mooie belevenis.
Tasmanie is een echte aanrader. Morgen vliegen we terug naar Australie (Sydney).

Merkwaardigheid:
Ondertussen in Tasmanie: Dede heeft haar eigen restaurant, haar eigen wijn,  haar eigen… droom

« van 2 »

13 comments