Everytime is Fiji time.

Het zal wel aan ons liggen, maar Fiji, de zuidzeedroom van velen, is eigenlijk mooier vanuit de lucht gezien. De 330 kleine eilanden, de stranden, de groenblauwe zee en de koraalriffen zijn wereldbekend als de ultieme Zuid Pacific vakantiebestemming bij uitstek. Een 100-tal eilanden zijn er bewoond, door Maleisiers, Polynesiers en Chinezen, wat een verrassende culturele mix betekent. 53% is katholiek, 38% is hindoe, en 8 % moslim. Fiji was tot 1970 een engelse kolonie en is nu een (instabiele) democratische republiek.

Na ‘alleen op de wereld’ in Papua Nieuw Guinea is het hier wel een heel grote aanpassing:  een zwembad vol spelende kinderen, een gedetailleerd entertainment programma voor jong en oud,  drukke bars, restaurants en winkeltjes allerhande… Bula!

Bula! betekent  ‘welkom’ in Fiji. Vriendelijk roepen ze het wel 1000 keer op een dag. Bula, Bula, Bulaaaaahhhh !!!!  Op het einde van de dag heb je het wel gehad en denk je ‘bula ammehoela’ .

De eerste 2 dagen blijven we ver uit de buurt van iedereen. We moeten echt bekomen van ons PNG avontuur en hebben geen behoefte aan basisgekeuvel.
We boeken een leuke bootuitstap om de vele idyllische en vulkanische Yasawa eilanden met hun resorts van korter bij te zien. Fiji is blijkbaar een echte ‘backpacker’- bestemming op enkele uitzonderingen na.
Met een gehuurde auto verkennen we ook het binnenland van het grootste eiland Viti Levu. We rijden door een glooiend heuvellandschap met zijn suikerrietplantages, en een woud van pijnbomen. De panoramische kustlijn wordt met palmbomen omzoomd. Kleurrijke huisjes zorgen voor een vrolijke tint.

Fijianen zijn zeer relaxed. Hier geldt Fiji-tijd. Soms is dat het zomeruur, en soms ook niet. Zoals het hun het beste uitkomt. Geen haast.  ‘Everytime is Fijitime’ zeggen ze dan lachend. Ze zijn een echte bron van inspiratie hoe je je tijd kan spenderen met niksen. Maar daar is wellicht ook het veelvuldig drinken van de Kava schuldig aan. Deze traditionele drank bestaat uit het sap van wortels van een lokale plantensoort (Yaqona) die een verdovende werking heeft op de wangen en op de lippen. Hoe dan ook, hun kava ceremonie is toch iets anders dan die van thuis.

Nu vertrekken we met een tussenlanding in Nieuw Zeeland, naar Papeete, de hoofdstad van Tahiti en Frans Polynesie. Een heel speciale dag vandaag want voor de eerste keer in heel ons leven kruisen we de datumlijn. We vertrekken op 2 maart in Fiji en komen op 1 maart toe in Papeete….. Helder?

« van 2 »

4 comments