The power of a shower in Nepal

We bereiken Katmandu met een tussenstop in Lhasa. Deze vlucht over het Himalaya gebergte is een passende ouverture van wat nog komen gaat.
Eeuwenlang is Nepal een gesloten boek gebleven. Een land dat geklemd ligt tussen 2 reuzen en dat een lappen deken is van bevolkingsgroepen. Niet voor niets is Nepal de etnologische draaischijf van Azie. Het is een lief, vreedzaam en verdraagzaam volk in een land dat gebeiteld is door tegenstellingen. Zoet en zuur, arm en rijk, tragisch, komisch, vrolijk en bedroefd. Door de burgeroorlog en de Maoistische bedreigingen trok de plattelandsbevolking helaas massaal richting hoofdstad.

Als we toekomen in het centrum van Katmandu zijn we verbaasd door de krioelende levendigheid, maar ook door de vervuiling van de stad. Het is de meest vervuilde stad ter wereld, maar een historische, culturele en menselijke parel!  We zijn al snel in de ban van de speciale sfeer die er heerst. Focus, concentratie en ontlading… Hier wordt door menig trekker geschiedenis geschreven, en door menig toerist geschiedenis bekeken.

Wij kiezen ervoor om de keizer van de himalaya, de Everest, te genieten vanuit de lucht. Een vlucht over een duizelingwekkende reeks van witte pieken. Hier is werk aan geweest. De enige beschrijving is het besef van eigen nietigheid… zo mooi.

Het middeleeuwse Bhaktapur (werelderfgoed) staat bekend als het mooiste stadje van de vallei en heeft de sfeer van een fantastische soek weten te bewaren. Het is een levend museum, een authentieke stad van landbouwers en ambachtslieden, bezaaid met paleizen, tempels en mooie houten woningen. (filmscene in Little Buddha).

Het idyllische stadje Pokara is ons vertrekpunt voor een bezoek aan de Annapurna mountain range. Deze bevat  1 van de acht +8000m peaks van de Himalaya. Het loont de moeite om  om  04.30u op te staan en in Sarankot getuige te zijn van de zon die haar eerste gouden lichtstralen richt op het wereldberoemde massief.

We bezoeken een tibetaans vluchtelingenkamp, en de rillingen lopen over mijn rug als ik de berichtgeving lees van de monniken die zichzelf recent nog  levend in brand hebben gestoken voor hun strijd om een vrij Tibet… moedig.  Het is een pijnlijke context, maar de identiteit van Tibet bezwijkt onder het fatale juk van China.

Onze trekking naar Damphus, met op de achtergrond de  Annapurna mountain range,  is een mooie smaakmaker voor een toekomstige trekking. Roodbruin en goudkleurige heuvels zijn bewerkt tot duizenden terrassen, zigzag afgeboord door het witte massief.
We prijzen ons gelukkig als onze gids ons uitnodigt om de Nepalese nationale feestdag (Dashain) in het gezelschap van zijn hele familie en buren mee te vieren. Een uur rijden, en dan nog een uur klimmen om uiteindelijk in een klein maar wondermooi bergdorpje aan te komen. Iedereen is op zijn paasbest, en via de radio wordt het startsein gegeven voor de ceremonie.We weten niet wat ons overkomt. Er is zo veel te zien en te beleven. Er worden tika’s gegeven en ontvangen volgens een bepaald ritueel. We krijgen zelf ook een ‘tika’, en dit is voor ons het mooiste bewijs dat we opgenomen zijn in familie. Deze dag staat met een letterlijke ‘stip’ in ons reisverslag. Namaste!

Na onze culturele integratie is het nu tijd voor onze integratie in de natuur. We trekken naar Chitwan National Park, in de Terai, het subtropische laagland van Nepal (Unesco werelderfgoed). In het reservaat werd vroeger door de koningen gejaagd…  Dit oerwoud van zo’n 1000 km² is de habitat van eenhoornige neushoorns, blaffende herten, sneeuwluipaarden, krokodillen, apen, pytons, en…. nog zo’n 120 bedreigde bengaalse tijgers. We hopen dat hij ons pad kruist, maar helaas, 3 olifantensafari’s en 2 jeepsafari’s verder hebben we enkel maar zijn voetsporen gezien. Het park wordt door 30 controleposten van het leger doorlopend gepatrouilleerd op stropers.  En dat is maar goed ook.

Wat verder als speciale ervaring gebrandmerkt staat is de wasbeurt van onze jumbo, de olifant. Tijdens deze interactieve sessie blijven we zelf ook niet droog, maar het is de heerlijkste douche die we deze reis hebben gehad. En dan bedenk ik terecht: ‘zonder de kleine dingen in het leven zouden de grote dingen niet zo groot zijn…’  The power of a shower!

Morgen vliegen we naar Bhutan. Het enige rookvrije land ter wereld. Onze zintuigen staan op scherp voor de volgende nieuwe indrukken.

Merkwaardigheid:

De Nepalese vlag is de enige vlag ter wereld die niet rechthoekig of vierkant is.
[Best_Wordpress_Gallery id=”170″ gal_title=”The power of a shower in Nepal”]

3 comments