‘Dance with the whales’ op de Inside Passage

Onze eerste kennismaking met Alaska is in Ketchikan. Het wordt de ‘first city in Alaska’ genoemd en is gekend voor zijn zalmvangst. Een dorpje dat wordt getorpedeerd door gigantische cruiseschepen. Maar eens de rust is teruggekeerd blijven enkel de ‘locals’ over… en wij.
Ongeveer 20% van de inwoners stammen af van de Tlingit, Haida of Tsimshian Indianen, en het dorp beschikt over de grootste collectie totempalen in de wereld. Wij ontmoeten er een inspirerend koppel dat een kunstgallerij-lunchruimte uitbaat. De klik is er direct, en zij nodigen ons spontaan uit voor het diner bij hen thuis. Het is een gedroomde start voor ons want zo krijgen we uit eerste hand, de beste inside informatie over het land, de cultuur, de historiek , de totempalen, de moeilijkheden en de mogelijkheden. Over Terry & Cheri lees je later meer in het 6vitesse-on-tour interview.
We gaan aan boord van de Alaskan Dream Cruise, een klein cruiseschip, voor een 13-daags avontuur over de ‘Inside Passage’ in Zuidoost Alaska. We zijn slechts met 14 personen en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Al snel weten we hoe laat het is. Alaska en zijn afgelegen dorpjes en plekjes ontdek je niet door stil te zitten. Wandelen, hiken, jetboating, kayakken, quadrijden, petrogliefen (historische rock art) speurtochten, wildsafaries, kortom we hebben goed gekozen.
We laten ons verrassen door mens en dier en duiken in de natuur en cultuur van het fascinerende Alaska. We ervaren dat schoonheid, wildernis en avontuur harmonieus kunnen samengaan. Dit kustgebied heeft prachtige baaien, fjorden, gletsjers en ijsschotsen. Het is een oord van wild want wij zien walvissen, zeehonden, dolfijnen, beren met hun kleintjes, koningsarenden, wolven, berggeiten en zeeotters. We leren hier ook dat er 5 zalmsoorten zijn, en 1 op 100 is een uitzonderlijk ‘witte’ zalm. Vanaf nu kan ons niemand meer iets wijsmaken.
De Inside Passage bestaat uit verschillende grote eilanden, duizenden kleine eilandjes en een smalle strook ondoordringbaar bosland dat aan Canada grenst. We varen door het meest ontoegankelijke deel van de Alaska Marine Highway. Groot, adembenemend mooi, en ongerept. Steile wanden van diepe fjorden met mysterieuze mistsluiers dringen diep door in de kust van het vasteland en de wateren zitten vol met walvissen en zeehonden.
De doorgang ligt beschut tegen het soms ruige oceaanweer. Hierdoor is de passage een plezier om doorheen te varen.

Petersburg (het kleine Noorwegen) aan het einde van een smalle zeearm, is een aantrekkelijke stad met zijn spik-en-span propere witte visserboten in de haven en de natuurlijke schoonheid van de ligging aan het water met hier en daar een eilandje. We zijn er op 4 juli, de nationale feestdag, en zien de parade, het vuurwerk, en de gekste lokale competities zoals ‘log rolling’.
Een prachtige tocht is de Tracy Arm Fjord, het diepste fjord van Alaska. Woeste granietkliffen zijn doorweven met watervallen. Het fjord slingert zich 45 km lang door een bangelijk mooie omgeving om uiteindelijk uit te komen bij de North en South Sawyer Glacier. Ook de Mendenhall gletsjer is een reus. Het is een ‘wow’-moment als we de eerste dramatische afkalving meemaken van de getijdegletsjers, maar het wordt eigenlijk eerder triestig als je ziet aan welk snel tempo en met welk groot geweld dit gebeurt. Sommige gletsjers zijn de laatste 2 jaar maar liefst 300 meter teruggetrokken. Klimaatsverandering?
Zeehonden liggen lekker te soezen op hun privé ijs-eilanden, de ijsschotsen aan de voet van de gletsjer. We nemen een enorme brok oeroud gletsjerijs mee aan boord, en maken er s’avonds lekkere martini’s mee. Stirred, not shaken natuurlijk…
Juneau is de hoofdstad van Alaska en ligt tegen een steile bergwand. Het is een bonte schakering van typische huizen uit de pionierstijd langs de smalle steile straten. Een gezellig kampvuur op Colt Island, kingcrab op de BBQ en een boeiend gesprek met de eigenaars zijn de ingrediënten voor een geslaagde avond in Orca Point Lodge.
Het beschermde ‘Glacier Bay National Park’ is een hoogtepunt in de Inside Passage, en maakt met zijn 3,3 miljoen ‘acres’ natuurschoon niet voor niets deel uit van de Unesco’s werelderfgoed. In dit biosfeerreservaat kan je alleen geraken per boot of per watervliegtuig. We voelen ons bevoorrecht dat wij bij die happy few zijn om dit natuurwonder te beleven, en zijn blij dat we deze ervaringen via de blog met iedereen kunnen delen. 16 Spectaculaire gletsjers vloeien van de omringende bergen in de baai. Er kan op elk moment een glanzende ijsberg breken en met daverend geluid in het water vallen. Puffins dobberen langs de boot en we kunnen het spel van de zeehonden volgen in een decor van glinsterende gletsjers en gretig groen van het regenwoud langs de inhammen. Moeder grizzly en haar 2 kleintjes zoeken hun avondmaal langs het strand.
Als we in Skagway aanmeren stappen we in het imperium van de vroegere goudzoekers. De vintage straten met historische huizen zijn op zich al een openluchtmuseum en staan onder monumentenzorg. Van hieruit nemen we de ‘White Pass & Yukon’ panoramische treinroute (1898) die door fortuinzoekers werd gebouwd ten tijde van de goudkoorts.
Maar Inian Islands heeft alles overtroffen. We vallen van de ene WOW in de andere. Orca’s, otters, bultrugwalvissen die met zeeleeuwen een robbertje vechten, en … ‘bubble net feeding’ doen. We hadden er nog nooit van gehoord, maar als je dit van zo dichtbij kan meemaken, dan gaan je haren recht omhoog staan. Kippenvelmoment. De natuur is mooi!
Alaska leek vroeger voor mij meer mythe dan realiteit. Het land van de laatste grens is op de wenslijst van veel avonturiers. Na 13 dagen genieten op en langs het water ruilen we onze kajuit opnieuw voor overnachtingen aan land om een ander deel van Alaska te ontdekken. Het was een diep persoonlijk contact met het échte Alaska en een aanrader.
En als je ‘magnifiek’ wiskundig zou kunnen berekenen, dan staat de ‘inside passage’ met de Alaskan Dream Cruise zeker aan de top. Een dikke pluim voor de organisatie en de fantastische crew.

Merkwaardigheid :

Bubble net feeding: Een groep bultrug walvissen spannen samen en leggen een cirkel van luchtbellen rondom een school vissen. Hierdoor is de vis gedesorienteerd en kunnen de bultruggen toeslaan.

[Best_Wordpress_Gallery id=”183″ gal_title=”Dance with the whales]

13 comments