Buenos Aires : It takes two to tango

Het was weer leuk thuis vertoeven met de kerstdagen, en iedereen terug te zien. Maar de voorbereidingen voor de volgende trip bracht de reismicrobe weer snel terug tot leven.
Dus: “ignition and lift off for the final part of our RTW trip”.

We hebben weer wilde plannen: tangolessen in Buenos Aires, expeditie naar Antarctica, ontdekken van de Amazone, de Andes, de Panatal en Iguazu, oog in oog met de koningspinguin, guanaco’s of goudoorapen, een safaricamp op de Galapagos, een 4X4 rit door de Atacama in Chili, fotografische experimenten op de zoutvlakte van Uyuni in Bolivia, en een 6-daagse trekking naar de Machu Pichu… De verwachtingen zijn hoog gespannen.

We starten in Buenos Aires (BA), de tangohoofdstad van de wereld, en de beste introductie voor het ontdekken van Zuid-Amerika. Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van het zuidelijk halfrond genoemd. Deze intrigerende en uitdagende metropool vibreert, flikkert en danst als een vlijtige waterjuffer. Hier staat de wieg van tango (een dans door Unesco uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed). De bandoneon klinkt en op elke hoek van de straat oefenen elegant geklede tangoliefhebbers gepassioneerd hun fantasierijke en gecompliceerde danspassen. Ze zijn als yin en yang. Om de tango ten volle te kunnen begrijpen moet je ‘m dansen. Dus zijn wij gemotiveerd voor een introductieles in een typische Milonga school. We zijn geen natuurtalenten, maar deze temperamentvolle dans heeft ons al snel in zijn grip. Het is lachen, en vooral nog veel oefenen!

Een wandeling via de 4 balconies brengt de geschiedenis van de stad tot leven. Een interessante manier ook om de karakteristieke psychologie van de ‘portenos’ (havenbewoners) te leren begrijpen. De stad van Evita Peron en Maradonna heeft een patrimonium aan architectuur, een verzameling van brede boulevards, kaaien, parken en pleintjes, café’s als ware cultuuroorden, opvallende kakelbonte huizen in de kunstenaarswijk La Bocca, de praalzieke begraafplaats in Recoleta waar vele artistieke graftombes en mausoleums tot nationaal monument uitgeroepen zijn. Enfin, we hebben onze start niet gemist, zo vinden we.

Nu gaat het verder zuidwaarts naar het natuurschoon van Patagonië. Dit is het land van de pioniers en de avontuurlijke reizigers. In de luchthaven van El Calafate valt mijn oog op een interessante spreuk: “The best day of your life now has competition. This is Patagonia at it’s best…”

En ze hebben inderdaad niet teveel beloofd… Patagonië spreekt tot de verbeelding. Het Parque Nacional Los Glaciares is niet voor niets werelderfgoed. Het dankt zijn naam aan de zee van ijspieken en de vele gletsjers en meren die ontstaan zijn in dit eigenzinnig Patagonisch ijsveld. We doen een trektocht met klimijzers over het ijs van de glinsterende Perito Moreno  op een spectaculaire ijsmuur van 70m hoog. Ook de dagtrekking langs de beroemde natuurattractie, de Upsala gletsjer, is een voltreffer. Deze witte reus is maar liefst 600 km² groot. Regelmatig storten torenhoge ijsbrokken onder donderend geraas in het smaragdgroene Lago Argentino. Hier worden ze door wind en water tot prachtige kunstwerken gemodelleerd. Het is met woorden niet te beschrijven dus laat ik het verhaal doen door de camera…

We overnachten in de typische estancia’s (traditionele schapenranches soms met wel 70.000 ha land) waar de legende werkelijkheid wordt. We ontdekken de mooiste delen van het gebied te paard, genieten in eenzaamheid van de overweldigende natuur, en krijgen een indruk van het leven van de eerste pioniers.

Vandaar rijden we door de patagonische steppe, en steken de Argentijns-Chileense grens over, helemaal tot in Punta Arenas, bijna het einde van de bewoonde wereld, om van daaruit het vliegtuig te nemen naar het zesde continent: Antarctica.

Een nieuw avontuur! Benieuwd naar de koningspinguin!

« van 2 »

9 comments